Kakva je Božja ljubav?

Pitamo li se ponekad kakva je Božja ljubav? Dobro je težiti ka tome da bolje upoznamo Božju ljubav jer od Boga kao Stvoritelja ishodi sva ljubav, jer bez njega uopće ne možemo razumjeti što je ljubav i njegova ljubav bi nam trebala biti uzor u svakoj našoj težnji ka ljubavi.

Ovdje neću govoriti direktno o tome što je to zapravo ljubav, o definiciji ljubavi. Govoriti ću o nekim karakteristikama Božje ljubavi, o tome kako Bog ljubi. Možda će nam to pomoći da si odgovorimo i na pitanje što je to uopće ljubav.

Brojne su karakteristike Božje ljubavi. Evo nekoliko po meni najvažnijih:

Božja ljubav je slobodna u izboru.

„U ljubavi nas je unaprijed odredio po Isusu Kristu za svoje sinovstvo, po slobodnoj odluci svoje volje.“ (Ef 1, 5 )

Da bi ljubav zaista bila ljubav ona mora biti slobodna u izboru. Moramo biti slobodni da nekoga volimo ili ne volimo. Ne možemo nekoga voljeti zato jer moramo.

Istina je da Bog voli sve ljude, kako one zle tako i dobre (Mt 5, 45), u smislu da im daje život i brine za njih. Međutim, kada ljudi kažu da Bog voli sve ljude pri tome često zapravo misle kako on mora voljeti sve ljude na isti način. Optužuju ga da u protivnom on nije ljubav itd. Time, recimo to tako, ograničavaju Boga u njegovo slobodi.

(Ef 1, 5; Mal 1, 3; Rim 9, 13 )

Božja ljubav je bezuvjetna i nezaslužena.

„A Bog pokazuje svoju ljubav prema nama tako što Krist, kad smo bili još grešnici, umre za nas.“ (Rim 5, 8 )

„U tom je ljubav; ne da smo mi ljubili Boga, nego je on ljubio nas i poslao svojega Sina kao žrtvu pomirnicu za naše grijehe.“ (1. Iv 4, 10)

Bog se stara i uzdržava na životu grešne ljude koji mu tu ljubav ni sa čim ne uzvraćaju. Uzdržava na životu čak i one koji ga psuju, ne vjeruju ili čak otvoreno mrze (Ps 17, 14 ).

Međutim, još je važnije da je Bog iz takve ljubavi odlučio spasiti svoj izabrani narod. One koje je po slobodnoj odluci svoje volje izabrao da budu dio njegova naroda ljubio je prije nego što su mu oni tu ljubav mogli uzvratiti ili učiniti bilo što drugo. Iz te ljubavi Bog nije poštedio niti svog Jedinorođenog Sina.

(Ef 2, 4.5; 1. Iv 4,10.19; Rim 5, 8 )

Božja ljubav je neraskidiva i nikada ne prestaje.

„Doista sam uvjeren da nas ni smrt, ni život, ni anđeli, ni poglavarstva, ni sadašnjost, ni budućnost, ni sila, ni visina, ni dubina, ni drugo kakvo stvorenje ne može rastaviti od Božje ljubavi koja je u Kristu Isusu, Gospodinu našemu.“ (Rim 8, 38.39 )

Ljubav koju Bog kroz Isusa Krista gaji prema svome narodu toliko je snažna da ne postoji išta što bi nas moglo rastaviti od nje. Zato možemo bez straha hoditi kroz ovaj život. Božja ljubav je vječna, prelazi sve prepreke i nikada ne prestaje.

(Rim 8, 34-39; 1. Kor 13, 8 )

Božja ljubav čezne za odgovorom i zajedništvom s onima koje ljubi.

„Ili mislite da uzalud Pismo govori: Ljubomorno čezne za duhom što ga nastani u nama?“ (Jk 4, 5 )

Mada nije uvjetovana našim uzvraćanjem, Božja ljubav nije neka „hladna“ ljubav s visine. To nije ljubav nekog udaljenog Boga, već ljubav koja se raduje i čezne za odgovorom, vjernošću, bliskošću i zajedništvom s onima koje ljubi. Bog je u svojoj ljubavi silno privržen i snažno angažiran prema onima koje voli. Zbog te ljubavi Sin Božji nije ostao na nebeskim visinama, već je došao među nas u ovaj grešni svijet ispunjen patnjom, te je i sam patio i umro za nas. Bog svoju ljubav često kvalificira čak i kao Božansku ljubomoru, a odnos sa svojim narodom kao odnos zaručnika i zaručnice.

(Jk 4, 5; 2. Kor 11, 2; Hoš 2, 21-22; Otk 19, 7 )

Božja ljubav nadilazi svaku našu spoznaju.

„Usrdno molim da biste mogli razumjeti sa svima svetima koja je širina i dužina, i visina i dubina; i spoznati Kristovu ljubav koja nadilazi svaku spoznaju, da budete ispunjeni svom Božjom puninom.“ (Ef 3, 18 )

Koliko god da naučimo o Božjoj ljubavi, koliko god je upoznali ili osjetili, nikada je nećemo moći potpuno razumjeti i upoznati. Uvijek ponovno ćemo shvatiti da nas Bog voli još mnogo više nego što osjećamo.

(Ef 3, 18; Rim 11, 33-36 )

Jasmin Koso

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s