Na strani kojih grešnika i carinika stoji Isus?

Na strani kojih grešnika i carinika stoji Isus? Ukratko: na strani onih koji se pokaju i uzvjeruju.

On ženi preljubnici kaže: «Ni ja te neću osuditi. Idi, i odsad više ne griješi!». Zakej carinik stupio je pred njega i rekao: «Gospodine, pola svog imanja dajem siromasima; i ako sam koga prevario vraćam četverostruko.» Jednom drugom cariniku Isus reče: «’Pođi za mnom!’ On ustade i pođe za njim.» A treći carinik  se udarao u prsa i molio : «Bože, budi milostiv meni grešniku!» I taj je otišao opravdan kući…

Isus ne stoji na strani onih grešnika koji kažu: «Ja sebe i svoje ponašanje smatram dobrim, a ti Bože, izvoli promijeniti svoje moralne zakone.»

Isus se družio s grešnicima i carinicima ne bi li im približio Božju ljubav i oproštenje. Približavao im se s ljubavlju, ali nikad nije odobravao grijeh. Želio je da se i farizeji osvjedoče u vlastitu grešnost. Hvalio je grešnike smatrajući da oni mogu postati potencijalno svjesniji svoga stanja i prije se obratiti nego samopravedni farizeji.

A što sa samopravednim i nepokajanim grešnicima i carinicima? Isus ne hvali takve, ne pravi ih dobrim likovima, a Božja osuda ostaje na njima.

 

Jasmin Koso

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s