Liturgijska odjeća koju koristimo 2. dio – Reverenda, superpelicij i roketa

Reverenda je lagana, do gležnjeva duga mantija, s dugim rukavima ali bez kapuljače. Reverenda zapravo spada u redovnu klerikalnu, a ne liturgijsku odjeću. U liturgijskom slavlju ona služi kao unutarnje odijelo, odnosno služitelj preko nje u pravilu nosi superpelicij (ili roketu) i štolu.

Reverende postoje u dva stila. Reverenda koja gumbe ima u sredini, od vrata do gležnjeva, naziva se rimskom, dok onu koja se na preklop kopča s obje strane grudi nazivamo sarum ili anglikanskom reverendom.

Kombinacija reverende i superpelicija vrlo je česta u anglikanskim crkvama. Nosio ju je i John Wesley s obzirom da je bio svećenik u Crkvi Engleske. Također, neki zborovi nose reverendu sa superpelicijem umjesto odora.

Uz reverendu se može nositi i pojas, te tzv. propovjedničke pločice. One označavaju dvije ploče Dekaloga odnosno Stari i Novi Zavjet. Prezbiterima je pridržana crna boja reverende, ljubičaste u raznim nijansama nose biskupi, dok crvenkaste mogu nositi dekani odnosno kanonici (prezbiteri koji su dužnostima vezani uz katedralu).
Superpelicij je odjevni predmet poput lagane bluze s rukavima. Gotovo uvijek je bijele boje, a često ima čipkaste rubove. Superpelicij se nosi isključivo preko reverende, nikada samostalno, i nikad preko albe ili akademske odore.Superpelicij je zapravo vrsta kratke albe koja je dizajnirana da se nosi preko reverende (kao svakodnevne klerikalne odore).
.
Roketa je slična superpeliciju samo što ima uže rukave. U rimskoj tradiciji roketa je dugačka do ispod koljena, a rubovi su često izrađeni od čipke, dok u anglikanskoj tradiciji može biti dugačka skoro do ruba reverende, a rukavi skupljeni na zapešću.

 

Nastavit će se…

 

Bibliografija: Ken Collins Vestements Glossary

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s