Liturgijska odjeća koju koristimo 4. dio – Talar

Talar je do gležnjeva dug ogrtač s dugim rukavima, dizajniran tako da se nosi bez pojasa ili konopca . Talar zapravo izvorno ne spada u liturgijsko ruho, već svoje porijeklo vuče iz akademskog svijeta. Postoje četiri vrste talara i svi su suvremene inačice akademskog ogrtača koje su profesori koristili prilikom svakodnevne službe na srednjovjekovnim sveučilištima. Te četiri vrste talara su: talar za pjevačke zborove, pastorski talar, te akademski i pravosudni ogrtač. Sve vrste talara su dizajnirane tako da se nose preko redovne odjeće. Jedina odjeća koja se u crkvi može nositi preko talara jest štola.

Talari za zborove dolaze nam u mnoštvu različitih boja i stilova, te zboru daju jedinstven izgled. Međutim, crkveni zborovi mogu nositi i reverendu sa superpelicijem umjesto talara.

Akademski ogrtači dolaze u tri oblika i odgovaraju statusu prvostupnika, magistra i doktora. Doktorski ogrtač se ponekad pojavljuje u crkvi. On ima nabrane rukave s tri pruge na podlaktici, što znači da nositelj posjeduje doktorat. Kada se koristi u crkvi, akademski ogrtač se najčešće nosi bez kvadratne kape ili duge ukrasne kapuljače koja inače kompletira akademski izgled.

Pastorski talar nam dolazi u dva osnovna oblika ili stila. To su tzv. lutherov talar i ženevski talar. Lutherov talar prisutniji je u našem podneblju, kako u Evangeličkim tako i u Reformiranim ckrvama, dok je ženevski oblik talara danas prisutniji u Sjedinjenim Državama, u Prezbiterijanskim crkvama, ali također i u drugim denominacijama.. Ti suvremeni talari su gotovo identični pravosudnim ogrtačima, osim što su neki dizajnirani tako da već imaju neku vrstu ušivene štole; odnosno dvije široke trake koje se protežu prema dolje, s obje strane zatvarača na prednjoj strani, koje su često ukrašene kršćanskim simbolima.

Izvorna namjena upotrebe talara bila je naznačiti da nosilac ima ovlasti i autoritet koji dolaze od njegova akademskog stupnja. Stoga je nošenje talara u crkvi postalo popularno u reformaciji, koja je preispitala rimokatoličko poimanje uloge svećenstva, te pastorsku službu zasnovala na drugačijim osnovama, a mnogi službenici i propovjednici nisu nikada ni bili zaređeni svećenici, već je njihov autoritet dolazio od akademskog statusa.Pastorski talar naziva se još i propovjedničkim talarom jer se u njemu prvenstveno naviješta Božja riječ. U Reformiranoj episkopalnoj crkvi u Hrvatskoj talar je podesan za da ga nose studenti bogoslovi, akademski obrazovani laici propovjednici, gostujući pastori-propovjednici i slično, a smatram da nije baš podesan za onoga tko predvodi Euharistijsko slavlje.

 

Nastavit će se…

 

Bibliografija: Ken Collins Vestements Glossary

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s