Crkveni bonton

1CHURCH_HERO_1567

Koje je pravilno “ponašanje” u Crkvi? Ovdje je nekoliko nježnih podsjetnika na crkveni bonton.

 OSNOVNA PRAVILA PRI ULASKU

 Crkva je za kršćane sveti prostor i zahtijeva primjereno ponašanje. Kada uđete u crkvu nemojte ostati stajati kod ulaza, osim u slučaju da ne možete dalje. Neprimjereno je ulaziti u crkvu (a pogotovo biti ispred stola Gospodnjega) s rukama u džepovima ili „na stražnjici“. Prije samog ulaska u crkvu, mobitel treba isključiti ili barem stišati. Kada ulazimo u crkvu nećemo nastaviti naše nedovršene razgovore. U ”Božjoj kući” se se želimo sabrati i čuti Boga što nam govori, a to sigurno nećemo moći čuti ako nastavimo međusobno brbljati.

VAŽNOST TOČNOSTI

Vrijeme da dođete na crkvu je prije nego što služba počinje. Ako ipak dođete nakon što liturgija počne, pokušajte ući u crkvu tiho i promatrati što se događa. Ako se odvija molitva, čitanje iz Poslanice ili Evanđelja ili propovijed ( a da o Euharistijskoj službi i ne govorimo), pričekajte da završi pa onda brzo i tiho pronađite mjesto. Pokušajte ne ometati liturgiju svojim dolaskom. Najbolji način da izbjegnete ovu situaciju jest da stigne na vrijeme.

TIJEKOM LITURGIJE KOMUNICIRAMO SAMO S BOGOM

Pričekajte vrijeme za kavu i druženje da se pozdravite i razgovarate s prijateljima i članovima obitelji. Nije primjereno pozdravljati se i voditi razgovore tijekom liturgije. Dok ste u crkvi razgovarajte s Bogom kroz molitvu, himne i izraze zahvalnosti. On čeka da vas čuje.

 NAPUŠTANJE CRKVE PRIJE OTPUSTA

Nemojmo napuštati bogoslužje prije otpusta, osim u slučaju nužnosti. Napuštanje crkve prije kraja bogoslužja lišava nas svećeničkog blagoslova. Liturgija ima svoj početak: “Blagoslovljen Bog… Blagoslovljeno Kraljevstvo njegovo…” i svoj kraj: “Pođimo u miru..” Nemojmo crkvu tretirati kao gostionicu u koju možemo doći i iz nje otići kako nam drago.

ODJENUTI PRIMJERENU ODJEĆU

Sjetite se vremena kada su ljudi za nedjeljno bogoslužje odijevali svoju najbolju odjeću. Nažalost, danas odijevanje za crkvu postaje suviše neformalno i opušteno. U svim područjima našeg života, mi bi trebao ponuditi naše najbolje za Krista, a isto vrijedi i u pogledu odijevanja. Mi na liturgiji trebamo Kristu ponuditi našu najbolju, a ne našu svakodnevnu odjeću. Također, trebamo se oblačiti pristojno, a ne provokativno da bi skrenuli pozornost na sebe.

PREKRIŽENE NOGE

U nekim kulturama, prekrižiti noge se smatra nepristojnim i uvredljivim. U našoj suvremenoj kulturi to je prihvatljivo u neformalnim trenucima i mi imaju tendenciju prekrižiti noge ako nam je tako ugodnije sjediti. Je li prikladno prekrižiti noge tijekom liturgije? Ne, jer je to previše neformalno i previše opušteno za prigodu poput bogoslužja. Razmislimo o tome, kada se kod kuće udobno zavalimo u fotelju i prekrižimo noge, naš um lako odluta gdje god želi.

Zapamtimo, sjedenje u crkvi je ustupak ljudskoj slabosti, a ne normativni stav za molitvu. Prekrižene noge predstavljaju daljnji ustupak pretjeranoj opuštenosti. Vi sigurno ne želite postati previše opušteni i dopustiti da vaš um suviše odluta. U stvari, kad sjedimo tijekom bogoslužja, trebamo sjediti pažljivo, a ne previše opušteno. Držeći obje noge na podu, spremni smo odmah ustati kad je to potrebno.

PREKRIŽITI SE (NAČINITI NA SEBI ZNAK KRIŽA) ILI NE

U određenoj mjeri, da li se prekrižiti i kada slobodno je prema nahođenju osobne pobožnosti, a ne pitanje dogme. No, postoje slučajevi kada je prikladno prekrižiti se i kada to ne bi trebali činiti.

 Prikladno je prekrižiti se kada čujete jednu od varijacija izraza “Oca, Sina i Duha Svetoga”, na početku i na kraju bogoslužja, nakon ulaska ili izlaska iz crkve; kad prolazimo ispred stola Gospodnjega, kada predajemo sebe na službu Bogu, u svojim privatnim molitvama i sl.

Nije prikladno prekrižiti se kada primamo Pričest (jer možemo rukom pogoditi kalež ili posvećeni kruh), te kada biskup ili svećenik izriče blagoslov (možemo se samo pokloniti i primiti blagoslov).

DONOŠENJE UŽINE ZA DJECU

U crkvama često možemo primijetiti da se tamo gdje su sjedila djeca nalaze mrvice od raznih “grickalica”. Roditelji ponekad na bogoslužje za svoju djecu donose grickalice ili sok. Takva praksa je neprikladna za bogoslužje i nekorektna prema onima koji poslije moraju čistiti za vama. U najboljem slučaju, može se donijeti bočica za vrlo malu djecu ili bebe. Donošenje grickalica ili čak cijelih obroka je potpuno neprimjereno. Ukoliko ima potrebu za hranom, dijete treba nahraniti prije početka službe ili izaći sa bogoslužja. Ako dijete ipak jede tijekom bogoslužja, roditelji bi svakako trebali počistiti nered prije odlaska. Usput, žvakanje žvakaće gume tijekom liturgije neprimjereno je i za djecu i za odrasle.

PLAKANJE MALE DJECE I DOJENČADI

Svi znamo da naši mališani ponekad neće moći mirno sjediti više od jednog sata tijekom liturgije ili će im možda trebati promijeniti pelene ili ih nahraniti Ako se vaše dijete nađe u jednom od takvih trenutaka, budite ljubazni prema drugima i sklonite se s djetetom (koliko nam to trenutni uvjeti dopuštaju) tako da ne ometa bogoslužje. Svakako bi bilo poželjno u crkvi imati posebnu prostoriju namijenjenu za potrebe djece.

2 misli o “Crkveni bonton

  1. Povratni ping: DUBROVČANIN POSLAO FOTOGRAFIJU MEDIJIMA I TVRDI: ‘Kolindino ponašanje na misi bilo je neprimjereno!’ – Net.hr

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s