Odvedoše u smrt Začetnika života!

Krist na križu

”Uzeše Isusa. A on, noseći križ iziđe na mjesto zvano Lubanjsko, hebrejski Golgota. Ondje ga razapeše” (Iv 19,17-18). Odvedoše u smrt Začetnika života!

Ali njegova muka, podnesena za naše spasenje, imala je, po Božjoj moći i planu Providnosti koji nadaleko nadilazi naše shvaćanje, donijeti posve drukčiji plod od onoga što su Židovi zamišljali.

Zapravo, Kristova muka bila je konop koji će stegnuti snagu jer je Gospodnja smrt bila početak i izvor neraspadljivosti i novoga života.

Međutim, on korača, naprijed noseći na svojim ramenima drvo na kojemu će biti raspet. Iako posve nedužan, osuđen je na smrt, i to radi nas. Kazne koje je pravda zakona s pravom određivala za nas grješnike, on je uzeo na se prema onome što je rečeno: ”Postavši za nas prokletstvom, jer pisano je: ‘Proklet je tko god visi na stupu’!” (Gal 3,13; Pnz 21,23). Mi smo svi bili prokleti jer nismo htjeli ispunjavati Božji zakon. Zaista smo svi mnogo skrivili. Stoga je za nas bio proklet onaj koji ne pozna grijehe, da nas oslobodi starog prokletstva. Bilo je dovoljno da za sve trpi jedan sam koji je kao Bog nad svima. Svojom je tjelesnom smrću pribavio spasenje svima.

Krist, dakle, nosi križ koji je pripadao nama, a nikako ne njemu, kako je glasila zakonska osuda. Kao što je on otišao među mrtve ne radi sebe već radi nas, da nas povede u vječni život uništivši kraljevstvo smrti, tako je uzeo na sebe križ koji je nama pripadao. On je u sebi osudio našu zakonsku osudu da od tada svaka zloća zatvori svoja usta, kako pjeva psalam (Ps 107,42), jer je on bezgrješan osuđen za grijehe sviju.

Oni koji pristaju uz Krista, i razapeti su s njime; umiru svojemu starom načinu života i obnavljaju se u nov, evanđeoski život. Stoga je Pavao rekao: ”Koji su Kristovi, razapeše tijelo sa strastima i požudama” (Gal 5,24). I još govoreći o sebi kaže svima: ”Po zakonu ja zakonu umrijeh da Bogu živim. S Kristom sam razapet. Živim, ali ne živim više ja, nego živi u meni Krist.” (Gal 2,19-20). Smrt počelima svijeta uvodi nas u početak obraćenja i života u Kristu.
.
Iz Tumačenja Ivanova evanđelja biskupa Ćirila Aleksandrijskoga
Preuzeto sa stranice: www.samopismo.com

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s