O traženju Božje volje

christians-in-pakistan-prayersKad su suočeni s određenim odlukama i životnim izborima, mnogi kršćani se pitaju: “Što je Božja volja?” Čak i kada (napokon) donesu neku odluku, često imaju osjećaj da su nekako “promašili” Božju volju i da je On sada nezadovoljan, pogotovo ako posljedice njihovih odluka ne izgledaju uspješno ili nisu ugodne. Vjerujem da je takvo poimanje Božje volje (i takva slika o Bogu) pogrešno. Takvo traženje Božje volje ne pridonosi sigurnosti i pouzdanju u životu i odnosu s Bogom, već, upravo suprotno, pojačava našu nesigurnost i neodlučnost.

Ono što na to mogu kazati jest da, u apsolutnom smislu, ne možete promašiti Božju volju čak i da odlučite prekriveni katranom i perjem protrčati središtem grada (no ovom izjavom ne preporučujem da to učinite). Nemoguće je promašiti apsolutnu Božju volju. Moguće je da ne postupimo u skladu s voljom naših roditelja, prijatelja itd. Oni su naime ljudi i nisu svemogući. No Bog nije kao čovjek, On suvereno vlada cijelim stvorenjem i ništa se ne događa mimo njegove volje – plana, predznanja ili dozvole.

Bit vjere i jest pouzdanje da je sve što se događa u skladu s voljom dobroga Boga i da se ništa mimo nje ne može desiti.: “…budi volja Tvoja, kako na nebu, tako i na zemlji”. Naravno, ostaje pitanje da li je odluka da prekriveni katranom i perjem protrčimo središtem grada bila razborita i kako se ona uklapa u Božje planove. No tajnoviti su putovi Božji…

Ono u čemu možemo promašiti jest da ne postupamo na Bogu ugodan način. Bog je naime i Zakonodavac, te ima i volju koja nas poučava kakvi postupci su ispravni i Njemu ugodni. Mi ne postupamo na Bogu ugodan način onda kada činimo ono za što Bog (kroz Pismo) jasno kaže da ne smijemo činiti i kada nismo motivirani željom da On bude uzvišen. U tom smislu, svaki čovjek će “kusati kašu koju je zakuhao”, odgovorni smo za posljedice naših postupaka.

Ono na što nas Bog sigurno poziva jest tražimo mir i sigurnost u našim odlukama, pouzdajući se u Njega i vjerujući da je dobar. Bog želi da prihvaćamo Njegovu volju za naš život. Valja se moliti da On usmjerava našu volju i odluke kako bi bile Njemu ugodne, na Božju slavu, te mudre i razborite: “Ne uvedi nas u napast nego izbavi nas od zla”.

Kada smo suočeni s izborom, na kraju smo uvijek mi ti koji moramo donijeti odluku, Bog to neće učiniti umjesto nas.

.

Jasmin Koso, lipanj 2015.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s