U čemu je razlika?

O doktrini izabranja

.

Autor: R. C. Sproul

.

izabranicibožjircsproulRijetke su doktrine, ako ih uopće ima, koje uzrokuju tolike debate i toliko gnjeva među kršćanima kao što je doktrina izabranja. Radi se o takvoj vrsti doktrine koja stvara toliki razdor među ljudima da bi netko mogao zatražiti trajni moratorij na svaku raspravu o njoj.

Izabranje je isto tako doktrina pred kojom će rijetko tko ostati ravnodušan. Strasti su zapaljene s obje strane. Oni koji joj se odupiru vide je kao umanjivanje značaja ljudske slobode, te baca veo tame na dobrotu Božju. Oni koji ju prihvaćaju, vole sigurnost i udobnost koju donosi, kao i pobjedu Božje milosti koju otkriva.

Dakle, ako ona stvara takav razdor, zašto se opće njome bavimo? Kao osobu koja je toliko strastvena prema toj doktrini, često me pitaju; “U čemu je razlika?” Siguran sam da su i Martina Luthera stalno pitali isto. Možda je upravo to razlog zbog kojeg je izjavio da je doktrina izbora ustvari “srce crkve”. Zanimljivo je da se Lutherovo tijelo još nije bilo ni ohladilo u grobu kad su njegovi sljedbenici radikalno izmijenili i omekšali njegova viđenja za nadolazeće generacije luterana i na taj način zabili su nož u leđa svojoj vlastitoj crkvi.

Izabranje je kao prvo važno jer se bavi predmetom Božje istine. Ako je augustinsko viđenje izabranja jednako viđenju Biblije, a ako je Biblija istina, to znači da je doktrina izabranja jednaka Božjoj istini i svi oni koji su dio te istine imaju obavezu da je prihvate i objavljuju. Sa druge strane, ako je augustinsko viđenje izabranja nebiblijsko i neistinito, tada iskrivljuje Božju istinu i trebalo bi biti poricano i zapostavljeno.

Kao drugo, doktrina izabranja je vezana uz sigurnost našega spasenja, a time i uz naše posvećenje. Kada je Petar postavio vrline koje označavaju naš napredak prema svetosti, a to je popis veoma je sličan Pavlovim “plodovima Duha”, dodao je:
“Zato, braćo, to revnije uznastojte učvrstiti svoj poziv i izabranje: to čineći – ne, nećete posrnuti nikada! Tako će vam se bogato osigurati ulazak u vječno kraljevstvo Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista.” (2 Petrova 1, 10–11).

Ovo je veoma čvrst i sabran apostolski poziv na nastojanje. To je nastojanje s respektom prema izabranju. Kada kršćanin shvati izabranje, kada ga prihvati i stekne sigurnost da je ubrojen među izabrane, on postaje snažno utvrđen u Božjoj istini – tako utvrđen u toj istini da će biti oslobođen od sklonosti ka posrtanju. Sigurnost i duhovno sazrijevanje u pobožnosti idu ruku pod ruku.

Petar kasnije potvrđuje taj poziv kada izjavljuje da Bog “neće da tko propadne” (2 Petrova 3, 9). Ovo “tko” se referira na prethodno “prema vama”, kao one na koje se odnosi, a to “prema vama” nas vraća na one kojima je upućena ova Petrova Poslanica, znači na izabrane. Ovaj redak, daleko od toga da ruši i poriče izabranje, kako su njegovi protivnici tvrdili, ustvari ga potvrđuje.

Kao treće, doktrina izabranja potvrđuje potpuni Božji suverenitet i stavlja u zaborav svaki poganski ili humanistički pogled koji tvrdi da je Božji suverenitet ograničen čovjekovom slobodom. Takav bogohulni pogled izvrće Bibliju naopačke i postavlja čovjeka kao vladara umjesto Boga. Biblijski pogled govori da je ljudska sloboda istinska sve dok postoji, ali je uvijek ograničena Božjim suverenitetom.

Četvrto, doktrina izabranja uništava na komadiće svaki temelj za ljudski ponos i zasluge. U ovoj doktrini milostivost milosti potpuno je očigledna kada stvorenje shvati da nema nikakav razlog za hvalisanjem, jer njegovo spasenje je dar milosti same, bez ikakvog dodatka ljudske zasluge ili odlučujuće radnje.

Na kraju, zbog gore navedenih razloga, i drugih koje ovdje nisam spomenuo, Božje veličanstvo i preuzvišenost su toliko uzvišeni da stvorenje biva, po Duhu Svetom, probuđeno na istinsko štovanje. Sada slavimo Boga kao Boga, te mu izjavljujemo našu najveću zahvalnost.

.

Prijevod: Vili Šorgo

Korektura: Jasmin Koso

Izvornik: Ligonier Ministries i Biblical Sermons and Books

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s