Mogu li duhovno preporođeni biti izbrisani iz knjige života?

O ustrajnosti svetih – meditacija o Otkrivenju 3,5

“Tako će pobjednik biti odjeven u bijele haljine i neću izbrisati imena njegova iz knjige života i priznat ću ime njegovo pred Ocem svojim i anđelima njegovim.” (Otkrivenje 3,5)

.

Autor: John Piper

 

the-book-of-life

.

Svršetak godine se bliži (op. urednika: Ovaj tekst je izvorno objavljen krajem godine). Svršeci nas potiču na razmišljanje o ustrajnosti. Uspjeli smo (gotovo) doživjeti još jednu novu godinu. Hoćemo li i sljedeću? I još bitnije, hoćemo li, kako to kaže Isus, ustrajati do konca i biti spašeni (Marko 13,13)? Ustrajnost je dragocjeno obećanje i dar. I ne dolazi bez borbe. Ali mi se borimo kao pobjednici. Pa bih Vas ja sad, na koncu godine, htio ohrabriti da ponovno krenete u boj za dobro i da duboko vjerujete da Bog neće izbrisati Vaše ime iz knjige života.

Dragocjena biblijska istina da će sveci ustrajati u vjeri do konca i biti spašeni nemilosrdno se opovrgava, generaciju za generacijom. Pa ipak, istina ustrajava, čvrsto se oslanjajući na suverenu Božju vjernost da će dovršiti spasenje svojih izabranih. On ga je planirao u vječnosti, platio Kristovom smrću na križu i primjenjuje ga kroz Duha Svetoga.

U Poslanici Rimljanima 8,30 stoji, “…koje opravda, te i proslavi.” Drugim riječima, između trenutka opravdanja vjerom na početku našeg kršćanskog života i trenutka proslavljenosti pri uskrsnuću našega tijela (Poslanica Filipljanima 3,21) neće biti odmetnika, propalih ni izbačenih. “Koje opravda, te i proslavi” – sve njih. Bog će sačuvati i posvetiti one koje je upravo opravdao i pobrinut će se da oni zadrže svoju vjeru i da ustraju do konca i budu spašeni.

U 1 Ivanovoj poslanici 2,19 opisuje se na koji bismo način trebali shvaćati očite odmetnike: “Od nas iziđoše, ali ne bijahu od nas. Jer kad bi bili od nas, ostali bi s nama; ali neka se očituje da nisu od nas.” Drugim riječima, neuspjeh u ustrajnosti nije znak da se uistinu možemo ponovno roditi i biti opravdani, a potom biti izgubljeni. Zapravo je neuspjeh u ustrajnosti znak da nikad nismo uistinu bili dijelom duhovno preporođenog Božjeg naroda. To je izrijekom mišljeno u 1 Ivanovoj 2,19.

Unatoč tome, ima tekstova koji su neke uvjeravali da odbace takvo učenje. Ovdje mislim na Otkrivenje 3, 5 kada Gospodin Isus kaže: “Tako će pobjednik biti odjeven u bijele haljine i neću izbrisati imena njegova iz knjige života i priznat ću ime njegovo pred Ocem svojim i anđelima njegovim.”

Neki vele da je ovo posve siguran tekst protiv doktrine o ustrajnosti svetih. Oni pretpostavljaju da, kad se u Otkrivenju 3,5 kaže da Bog neće izbrisati nečije ime iz knjige života, to implicira da on ipak neke briše iz knjige života, a da su to ljudi koji su jednom bili opravdani, a potom osuđeni. No je li to istinita pretpostavka?

Obećanje “neću izbrisati imena njegova iz knjige života” ne implicira nužno da se nečija imena ipak brišu. Jednostavno poručuje onome koji je u knjizi i koji pobijedi u vjeri: Nikada neću izbrisati tvoje ime. Drugim riječima, brisanje iz knjige nudi zastrašujuće izglede i ja to neću dopustiti. Držat ću te na sigurnom u knjizi. To je jedno od obećanja danih onima koji ustraju i pobijede. Tu, međutim, ne stoji da su oni koji nisu uspjeli pobijediti i koji su otpali od Krista bili upisani u knjizi te bili izbrisani.

Zapravo, još su dva retka u Otkrivenju za koje se čini da nas uče da, ako ti je ime upisano u knjizi, to znači da ćeš zasigurno ustrajati i pobijediti. Razmotrimo Otkrivenje 13, 8, “…da joj se (Zvijeri) poklone svi pozemljari, oni kojima ime nije zapisano u knjizi života zaklanog Jaganjca, od postanka svijeta.” Ovaj redak implicira da se oni čije je ime upisano u knjizi života Jaganjca “od postanka svijeta” zacijelo neće pokloniti Zvijeri. Drugim riječima, čini se da, ako nam je ime upisano u knjizi života od postanka svijeta, to znači da će nas Bog čuvati od pada i da će nam dati da ustrajemo u poslušnosti Bogu. Biti u knjizi znači da nećemo otpasti.

Slično tome, razmotrimo i Otkrivenje 17,8, “Zvijer koju vidje bijaše i više nije; zamalo izlazi iz Bezdana i ide u propast. I zapanjit će se pozemljari – oni kojima ime, od postanka svijeta, nije zapisano u knjigu života – kad vide da Zvijer bijaše i više nije, a opet je tu.” I opet, ako nam je ime upisano u knjizi života od postanka svijeta, čini se da nas to štiti od “zapanjenosti” nad Zvijeri. Zapanjit će se oni kojima ime ne stoji upisano od postanka svijeta u knjizi života. Ako je tvoje ime upisano ondje, ti se nećeš zapanjiti nad Zvijeri.

Pouka je ovdje ta da je učinkovito imati ime upisano u knjizi života. To jest, to ima presudan učinak na naše reakcije. Imati ime upisano od postanka svijeta u Jaganjčevoj knjizi života jamči da se nećeš pokloniti ni čuditi Zvijeri. Ivan ne kaže: “Ako se pokloniš Zvijeri, ime ti se briše.” On kaže: “Ako ti je ime upisano, nećeš se pokloniti Zvijeri.”

A to se slaže i s Otkrivenjem 3,5, “neću izbrisati imena njegova (pobjednikova) iz knjige života.” Pobjeda koja se zahtijeva u retku 3,5 zajamčena je u recima 13,8 i u 17,8. Nije to protuslovlje ništa više nego kad Pavao kaže: “…sa strahom i trepetom radite oko svoga spasenja! Da, Bog u svojoj dobrohotnosti izvodi u vama i htjeti i djelovati” (Poslanica Filipljanima 2,12-13). I nije nikakva besmislica navesti uvjet: ako pobijediš, Bog ti neće izbrisati imena (3,5); i navesti jamstvo: ako ti je ime upisano, pobijedit ćeš (13,8 i 17,8). Božji “upisanici” uistinu i moraju pobijediti i uistinu će pobijediti. Jedno naglašava našu odgovornost, drugo pak, Božju svemoćnost.

Praktična posljedica ove istine nije da se nonšalantno odnosimo prema vjeri, ljubavi i svetosti. Neophodni su budnost (Poslanica Hebrejima 3,12), trud (Luka 13,24) i težnja (Poslanica Hebrejima 12,14) u kršćanskom životu. Zapravo, posljedica je ta da budemo uvjereni da nismo prepušteni sami sebi u ovoj “borbi za vjeru.” Vjeruj da će te Bog, koji te je pozvao, “učiniti i postojanima do kraja, besprigovornima u Dan Gospodina našega Isusa Krista” (1 Korinćanima 1,8). “Vjeran je Onaj tko vas poziva: on će to i učiniti (potpuno vas posvetiti)” (1 Solunjanima 5,24). On će i dovršiti spasenje koje je počeo (Poslanica Filipljanima 1,6). Nas snaga Božja po vjeri čuva (1 Petrova 1,5). Boriti se moramo, jer samo tko ustraje do konca, bit će spašen (Marko 13,13). A borit se i hoćemo, jer će nas Bog osposobiti za svako dobro djelo, da mognemo izvršiti njegovu volju (Poslanica Hebrejima 13,21).

(Ovaj je članak izvorno napisan 1997. i objavljen u Taste and See (Kušaj i vidi).)

.

Prijevod: Sanja Stojić

Korektura: Jasmin Koso

Izvornik: Desiring God i Biblical Sermons and Books

Jedna misao o “Mogu li duhovno preporođeni biti izbrisani iz knjige života?

  1. Mogu. Evo kako i zašto – Ako li se pravednik odvrati od svoje pravednosti i stane činiti nepravdu i sve gadosti koje radi bezbožnik – hoće li živjeti? Sva pravedna djela koja bijaše činio zaboravit će se, a zbog svoje nevjere kojom se iznevjerio i zbog grijeha što ih počini, umrijet će. (Ez 18,24)

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s