Počeci kršćanskog bogoslužja

early-church-community-300x195Skripta

.

“Ovo činite meni na spomen!”

(Lk 22,19).

 

Ovu zapovijed Gospodina Isusa Krista Crkva je ostvarivala u vremenu kao posljednju želju svoga Utemeljitelja i kao svoju prvotnu zadaću. Kroz njezino ostvarenje ona će se predstavljati svijetu u kojemu živi i po njoj će je taj svijet prepoznavati. Proučavati kako je Crkva u pojedinim vremenima i geografskim prostorima odgovarala na tu zapovijed, znači proučavati povijest kršćanskog bogoslužja, u kome se zrcali i izražava življenje vjere Kristove Zaručnice.

Pojedine kulturne i geografske okolnosti utjecale su na način i izgled toga odgovora. Kršćansko se bogoslužje uklapalo u konkretan kulturni život određenog mjesta i naroda gdje su kršćani živjeli. Zbog toga možemo pratiti utjecaj pojedinih kultura na kršćansko bogoslužje, i obratno. Da bi se pravilno vrednovali kulturna i povijest jednoga naroda, veoma je važno proučavati povijest bogoslužja toga naroda. I obratno, potrebno je proučavati kulturu i povijest dotičnoga naroda da bi se pravilno vrednovala povijest njihova bogoslužja.

Povijesno proučavanje kršćanskog bogoslužja, poput svake druge povijesne znanosti, polazi od čitanja i analiziranja sačuvanih povijesnih izvora. Pri tome treba imati na umu da je Crkva u počecima trpjela nevjerojatne progone, te nije ni čudno što nam nedostaju mnogi dokumenti koji bi nam pomogli pravilnije procijeniti neki obred ili neku liturgijsku ustanovu. Ipak, ugodno nas iznenađuje činjenica da je broj tih izvornih dokumenata iz prvoga tisućljeća kršćanstva, uza sve naznačene poteškoće, toliko velik da nam ipak omogućuje pratiti nastanak i glavne pravce razvoja pojedinih dijelova kršćanskog bogoslužja kroz povijest, a otkrivanje novih dokumenata još nije iscrpljeno.

Uza sve rečeno, moramo imati na umu da je kršćansko bogoslužje, poput starozavjetnog hebrejskog, zahvalna i prosna molitva Bogu, od strane njegova naroda koji je po savezu s Bogom Narod Božji, a njegovo je bogoslužje organizirano kao organizirana molitva jedne skladne zajednice. Zbog toga povijesno proučavanje kršćanskoga bogoslužja koje ne bi vodilo računa o životu i duhu zajednice Božjega naroda, bilo bi nedostatno i najčešće krivo.

Ostatak teksta pročitajte u skripti koju možete preuzeti OVDJE.

Jedna misao o “Počeci kršćanskog bogoslužja

 1. Dragi Jasmine:

  Odličan tekst. Zapazio sam na nekim mjestima pobrkana slova u riječima. Bilo bi dobro da se popravi.

  Također da je tekst pisan sa višim slovima * points. Teško se čita. Zanima me dali postoji tekst u engleskoj verziji.

  Još jednom čestitam i molim da mi oprostite na dobronamjernim napomenama.

  S dužnim poštovanjem,

  Msgr. Ante M. Nikolić

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s