Tri vida Božje Riječi po Karlu Barthu

Jeste li znali da je Karl Barth rekao da “Biblija nije Božja Riječ, već postaje Božja Riječ”? Čuo sam mnoge evangelikale da citiraju ovu pseudo-barthovsku rečenicu prije nego što izgrde Bartha, ali nikada nisam naišao na ovu rečenicu u Barthovih 20 milijuna tiskanih riječi (možda bih trebao ponuditi nagradu prvoj osobi koja je u stanju pronaći taj citat?). Čak i ako Barth nikada nije izgovorio ovu rečenicu, to je prihvatljivo polazište da se objasni Barthovo učenje o Božjoj riječi u trostrukom obliku. Barth nije vjerovao da je Božja Riječ jednostavno identična Bibliji ili bilo kojoj drugoj tiskanoj knjizi, a vjerovati da je tiskana knjiga koja skuplja prašinu na polici Božja Riječ čisto je praznovjerje. Dakle, ta stara obiteljska Biblija koja spava u kutiji na tavanu među naftalinom nije Božja Riječ. Doktrinu Karla Bartha o Božjoj Riječi u trostrukom obliku nije lako razumjeti, ali pokušat ću je objasniti jednostavnim izrazima.

Karl Barth je vjerovao da je Božja Riječ Isus, a ne Biblija (Martin Luther i mnogi drugi teolozi također su to vjerovali). U pozivanju na Isusa, Isusov Otac i Isusov Duh su također uključeni, tako da se u Isusu otkriva čitavo Trojstvo. U Isusu se objavljuje Božja punina u trostrukom obliku Trojstva (usp. Kološanima 2, 9). Tako Barth zaključuje da je i Božja Riječ u trostrukoj formi, posebno u formi Objave, Pisma i navještaja, a te tri forme su analogne Trojstvu Boga Oca, Sina i Duha Svetoga. Pisani oblik Božje Riječi je svjedočanstvo Pisma (tj. Biblije), naviješteni oblik je propovijedanje Crkve, a objavljeni oblik su događaji i djela Božja (u Isusu) o kojima Pisma svjedoče i Crkva ih naviješta, i ta tri oblika Božje Riječi su ujedinjena.

Barth objašnjava analogiju Božje riječi u trostrukom obliku s tri načina postojanja Trojstva na sljedeći način:

Postoji samo jedna analogija s ovim naukom o Božjoj Riječi. Ili  točnije, doktrina Božje Riječi je sama po sebi jedina analogija s doktrinom koja će biti naša temeljna briga dok razvijamo koncept objave. To je nauk o trojstvu Boga. U činjenici da možemo zamijeniti Objavu, Pismo i naviještanje imenima božanskih osoba Oca, Sina i Duha Svetoga i obrnuto, te da ćemo u jednom slučaju, kao i u drugom, naići na iste temeljne odrednice i međusobne odnose, i da je odlučujuća poteškoća i odlučujuća jasnoća u oba slučaja ista – u svemu ovome može se vidjeti posebna potpora za unutarnju nužnost i ispravnost našega sadašnjeg izlaganja Božje Riječi. [1]

Božja riječ u trostrukom obliku također je ujedinjena na sličan način kao što su tri načina postojanja Trojstva ujedinjena. Primjerice, pisani oblik Božje riječi nikada ne egzistira odvojeno od forme naviještanja ili objave, a to objašnjava zašto Božja Riječ ne postoji u nepročitanim knjigama koje skupljaju prašinu na policama. Tako Biblija postaje pisana forma Božje Riječi kada svjedoči o objavi i kada se propovijeda u Crkvi. Barth pruža tri ključne izjave za razumijevanje međusobne povezanosti triju oblika Božje Riječi:

Objavljenu Božja Riječ znamo samo iz Svetog pisma prihvaćenog po crkvenom naviještanju ili naviještanjem Crkve na temelju Svetog pisma.

Pisanu Božja Riječ znamo samo kroz Objavu koju ispunjava naviještanje ili kroz naviještanje ispunjeno Objavom.

Propovijedanu Božju Riječ znamo samo kroz Objavu koja je potvrđena u Pismu ili Pismo koje potvrđuje Objavu. [2]

Sveto pismo nikada ne egzistira bez naviještanja i Objave, a isto tako naviještanje i Objava ne postoje odvojeno od Pisma.

U sljedećem citatu Karl Barth objašnjava da trostruki oblik Božje Riječi ne znači da postoje tri različita oblika Božje Riječi, već Božja Riječ postoji na tri načina postojanja koji su ujedinjeni:

Govorili smo o trima različitim oblicima Božje Riječi, a ne o trima različitim Božjim Riječima. U ovom trostrukom obliku i ne drugačije – ali i kao jedina Riječ samo u ovom trostrukom obliku – Riječ Božja nam je dana i moramo je pokušati shvatiti konceptualno. Ona je jedna i ista, bez obzira na to razumijemo li ju kao Objavu, Bibliju ili naviještanje. Ne postoji razlika između stupnja ili vrijednosti između tri oblika. Jer u onoj mjeri u kojoj naviještanje zaista počiva na sjećanju na Objavu koja je potvrđena u Bibliji i stoga je poslušno ponavljanje biblijskog svjedočanstva, ono nije ništa manje Riječ Božja nego Biblija. I u onoj mjeri u kojoj Biblija doista potvrđuje Objavu, ona nije ništa manje Riječ Božja nego sama Objava. Budući da Biblija i naviještanje postaju Božja Riječ na temelju aktualnosti Objave, one su Božja Riječ: jedina Božja Riječ u kojoj ne može biti ni više ni manje. Niti bismo trebali pokušati razumjeti tri oblika Božje Riječi u izolaciji. Prvo, Objava je oblik koji podupire druga dva. Ali ona je ona koja nas nikada ne susreće u apstraktnom obliku. Mi ju znamo samo neizravno, iz Svetog pisma i navještaja. Izravna Božja Riječ susreće nas samo u ovom dvostrukom posredovanju. Ali i Pismo, da bi postalo Božja Riječ za nas, mora biti proglašeno u Crkvi. Dakle, da bismo dali pregled cjeline, može se sastaviti sljedeći kratki raspored međusobnih odnosa. [3]

 Karl Barth uvodi svoj nauk o “trostrukoj formi Božje Riječi” u prvom dijelu svoje Crkvene dogmatike (CD I / 1) i preporučujem da ga pročitamo kako bi saznali više o doktrini Karla Bartha o Božjoj Riječi. Da bi saznali više o Barthovim stajalištima o Svetom pismu i kako Biblija ima indirektni identitet s Božjom Riječju, preporučujem čitanje Crkvene dogmatike Vol. I / 2 §19-21.

 .

Izvor: https://postbarthian.com/2018/08/20/karl-barths-doctrine-of-the-word-of-god-in-threefold-form/

 Preveo i priredio: J. K.

 ————————————————————————————-

  1. Karl Barth, Church Dogmatics: The Doctrine of the Word of God, Volume I, Part 1, trans. G. W. Bromiley, ed. G. W. Bromiley and T. F. Torrance. (London, New York: T&T Clark, 2004), pp. 120-1.
  2. Ibid.
  3. Ibid.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s