Izjava: Razlozi za Istanbulsku konvenciju

Ne može se reći da su “hrvatski protestanti” protiv Istanbulske konvencije

 

Nedavno je Priopćenje biskupskog ureda Protestantske reformirane kršćanske crkve (PRKC) u kojem se ta vjerska zajednica izrazila protiv ratifikacije tzv. Istanbulske konvencije, internetski portal direktno.hr prenio tako da se stječe dojam kako je to stav “hrvatskih protestanta”. Međutim, nipošto se ne može se tvrditi da je to stav većine protestanta u Republici Hrvatskoj. Radi se samo o stavu (vodstva) jedne omanje vjerske zajednice.

Usvajanje spomenute konvencije ne smije biti tretirano kao anatema ili tabu. Ako postoje realne šanse da će Istanbulska konvencija pridonijeti povećanju svijesti i prevenciji nasilja nad ženama, kao i emancipaciji žena, ravnopravnosti spolova i napretku svekolikih društvenih odnosa, onda ona svakako treba biti ratificirana i implementirana.

Religija, odnosno njezini vođe, se nikako ne bi smjela stavljati na stranu ultra konzervativnih, reakcionarnih snaga, te postavljati kao kočnica napretku, kao što je suviše često (u prošlosti i danas) bio slučaj. U današnjem društvu nije održiv status quo, kao što to sugerira biskupski ured PRKC, niti bi odbacivanje Konvencije predstavljalo “neriješen rezultat”. Ovo društvo mora ići naprijed ili će nazadovati. Kada i ako Konvencija bude ratificirana, ona će postati dio života, usprkos sadašnjim otporima.

U pogledu zabrinutosti, poglavito oko članaka 3. i 4. Konvencije, potrebno je prikladnim dokumentom jasno se ograditi od tzv. rodne ideologije. Manjina svakako ne bi trebala nametati vrijednosti suprotne uvjerenju većine, naravi društva i ljudskoj intuiciji.

No evidentno je da ultra konzervativne snage nastoje zaplašiti društvo s radikalno negativnim slikama koje prelaze realne okvire i razbuktavaju predrasude. Stoga je za sumnjati je da se ovdje radi o sveobuhvatnijem otporu temeljnom sadržaju Konvencije.

S druge strane, vrlo mali postotak osoba koje sebe doživljavaju transrodnim i slično, sigurno je zaslužio zaštitu ljudskog dostojanstva i prava.

Isto tako, poželjno je uklanjati stereotipe i predrasude vezane uz uloge spolova, te u obrazovni program uvrstiti sadržaj koji odražava realni i stvarni napredak i promjene, od kojih su mnoge već sada životne činjenice u našem društvu. I to usprkos čelnim ljudima u nekim vjerskim zajednicama koji žive u prošlosti, umjesto u realnom svijetu.

Ako žele pridonijeti poboljšanju situacije i natalitetu, crkve (to jest njihovi vođe) bi svakako trebale više brinuti i dići svoj glas u vezi kvalitete života prosječne obitelj u Hrvatskoj i radnih uvjeta roditelja, a manje se baviti navodnim opasnostima Istanbulske konvencije.

.

Jasmin Koso, ožujak 2018.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s