Što se u Euharistiji događa s kruhom i vinom? (s reformiranog stajališta)

15420788_1196422147107588_4367647093344120835_n-1Kada je Isus ustanovio Večeru Gospodnju (Matej 26, 26-28; Marko 14, 22-24; Luka 22, 19-20; 1 Korinćanima 11, 23-25) rekao je: „Ovo činite meni na spomen“ (Marko 22,19). No isto tako je (ili još više) pokazavši na kruh rekao: „Uzmite i jedite. Ovo je tijelo moje!“ (Matej 26, 26); a pokazavši na vino jer rekao: „Ovo je krv moja!“ (Matej 26,28 i Marko 14, 24).

U skladu s Gospodinovim riječima, vjerujemo da elementi kruha i vina u Euharistiji posvećenjem poprimaju značenje Kristova Tijela i Krvi.

Vjernicima dakle ovi materijalni elementi po posvećenju znače i predstavljaju Kristovo Tijelo i Krv. To znači da na njih gledamo i postupamo s dostojanstvom primjerenim Kristovu Tijelu i Krvi na koje ukazuju.

Ovi elementi istovremeno mijenjaju i svoju svrhu i namjenu. Više se ne radi samo o kruhu i vinu kao hrani i piću, već služe kao sredstva spominjanja na Isusa Krista i Njegovu žrtvu na križu, to jest spomen na Božje jedinstveno otkupiteljsko djelo ljubavi kroz žrtvu Isusa Krista, te sredstva duhovne okrijepe.

Istodobno, kada s vjerom blagujemo posvećene elemente kruha i vina, mi na duhovan (ali sasvim stvaran) način doista blagujemo Kristovo Tijelo i Krv, to jest samo Kristovo biće (Ivan 6, 51-58).  Dakle, vjera je nužna. Oni pak koji od toga kruha i vina blaguju na neodgovoran način; bez vjere, pokajanja i osjećaja za zajedništvo, time tonu još više u grijeh, pokvarenost i osudu (1 Korinćanima 11, 27-29).

Način na koji vjernici u Euharistiji primaju Krista je poseban i jedinstven. On je neodvojiv je od tog čina, odnosno blagovanja materijalnih elemenata kruha i vina. Primiti Krista u Euharistiji znači primiti ohrabrenje i snagu u vjeri i pouzdanju u Gospodina, te jačanje zajedništva u ljubavi među vjernicima.

Kao biblijski neopravdane i potencijalno idolatrijske pobijamo rimokatoličke i slične tvrdnje kako elementi kruha i vina na stvaran i bitan način doista postaju Kristova Krv i Tijelo, odnosno Kristovo biće (supstancija). Tim prije što nas Sveto pismo uči da je Krist jednom prinio sebe za grijehe mnogih (Hebrejima 7, 26-27. 9, 24-28).

Kao nebiblijske i nekatoličke pobijamo i stavove tzv. zajednica reformacijske baštine, da kruh i vino služe samo kao sredstvo spominjanja na Kristovo djelo, bez potrebe da se s njima postupa s pristojnošću i dostojanstvom Kristova tijela i krvi, kao i bez uvjerenja da blagujući ih doista primamo samog Krista.

.

Jasmin Koso, veljača 2017.

3 misli o “Što se u Euharistiji događa s kruhom i vinom? (s reformiranog stajališta)

 1. Želio bih Vam objasniti jedan slučj koji mi se dogodio prije par dana tj. na euharistiji na dan blagdana Svjećnica!!
  Naime,ja sam Kršćanin,ali još sam pripadnik RKT Crkve(“nalazim se u prelazu iz RKT Crkve u Reformiranu Crkvu,i kada osjetim potrebu,mada svaki dan u svom domu odvojim vrijeme i posvetim se Gospodinu),pošto nisam vjenćan u RKT Crkvi,živim u grijehu,mogu dobiti Blagoslov od svećenika,ali nemogu se ispovjedati niti pričestiti,supruga je Kršćanka i Krštena je,ali nema po RKT ostale sakramente,zato nismo vjenčani u Crkvi!!
  U onoj gužvi,prišla mi je časna sestra i ja sam ne razmišljajući ipak se pričestio tj. po RKT Crkvi napravo sam još jedan grijeh!!!
  Dali sam ja uopće po Vašem mišljenju napravio grijeh,i dali moram biti Crkveno vjenćan,dali moja supruga mora imati sve svete sakramente,kao npr. ja tj. Krštenje,Ispovjed,Prva pričest i Sveta Potvrda ili Krizma(Firma),jer ovisi,Sveta Potvrda ima naziv i Krizma i Firma,ovisi o govornom podrućju!!!
  Molio bih Vas odgovor i objašnjenje!!
  Hvala,i želim Vam svako dobro!!!!

 2. Povratni ping: Što se u Euharistiji događa s kruhom i vinom?

 3. Odricanje od transsumpcije kao magijske, logično je reformirano stajalište o euharihstiji.
  Danas, mislim da činiti nešto na spomen, i katolički vjerovati u čudo pretvorbe, nije više toliko veliko i neptemostivo.Osobito jer se katolički stav, korak po korak, odriče onih dogmi, zbog kojeg je i reformacija nastala.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s